Facebook Instant Article ni lebih kurang Accelerated Mobile Page (AMP). Ia mempunyai tujuan yang sama. Speed, dan simplified reading.

Nak kenal FAI ni mudah je. Ada logo kilat dan juga apabila, loading page/content tu sangat laju. AMP pon macam tu jugak.

 

 

So FAI ni apa yang dia berlaku adalah Facebook akan pull content dari RSS, strip segala formatting yang kita setup dekat web, then apply FB style, dan cache.

Daripada menunggu masa untuk load semua content di website tersebut, FB hanya perlukan text sahaja dan segala process dibuat on the fly.

Tambah pula dengan caching, FAI akan load dengan cepat.

Apabila load dengan cepat, kita mungkin berjaya untuk maintain our reader interest.

Habis muqaddimah.

Next.

MACAM MANA NAK SETUP IA NI?

Saya akan share cara mudah utk setup IA ni on the next post.

(Visited 159 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *