Lama dah tak menulis blog ni. Kena cari mambang blog untuk kasi semangat balik.

Related image

Okay back to business.

Seperti kita sedia maklum, targeting di Facebook ni yang basic nya ada 3 jenis

[1] Interest

[2] Behavior

[3] Demographic

Dan pada suatu ketika, setelah FB introduce Inclusion OR Exclusion, benda ni dia panggil Flex Targeting.

Kenapa?

Sebab kita boleh include or exclude based on attributes.

INTEREST

Interest ni pada suatu ketika, memang ramai guna kot. Sebab itu yang di ajar di mana-mana kelas. Termasuk lah saya juga. Guna je la apa ada dulu.

Cumanya interest ini tidak mencerminkan kita punya customer avatar secara jelas.

Sebagai contoh kita jual sports rim. Apakah interest yg sesuai? Banyak. Letak nama kereta pun boleh. Letak nama F1 drivers pon boleh.

 

 

BEHAVIOR

Merujuk kepada sikap prospek kita. Seperti, iPhone users misalnya.

Kalau kita target mereka ini, kemungkinan kita akan jumpa orang yg mempunyai medium-high purchasing power. “Mungkin ye”

 

DEMOGRAPHIC

Demographic merujuk kepada data population. Macam umur, tinggal kat mana, laki ke perempuan ke yada yada.

So yg mana elok?

Pernah suatu ketika saya guna interest, pernah juga guna behavior dan demographic.

Layer pon pernah guna. Layer bermaksud, on top of interest, guna behavior, pastu guna demographic. Macam-macam.

Regardless apa jenis layer yg saya pakai, then saya realize, yg benda ni hanya sangat2 asas, sikit je.

The key point dia adalah lead nurturing atau retargeting. Ini yg lagi penting.

Kita ingat, kita buat ads menjual, prospek xtau apa2, kita pon sapa, page baru lagi, terus nak menjual, mungkin susah.

Tapi kalau kita nurture betul2, bagi awareness, bagi content, kalau betul la target market kita, mereka akan respond.

Dekat sini pon sampai satu tahap, kita boleh block objection. Bukan jawab. Block terus.

Pasal retargeting ni insyAllah lain kali. Faham ke setakat ni?

(Visited 138 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *