Kembali bersua kita di dalam blog ini. Kali ni saya nak explain mengenai iklan tepu atau iklan mual ataupun iklan apa lagi? Macam-macam lah.

So ada orang kata bila takde lead. Ada orang kata bila frequency dah naik. Ada orang kita bila dah 3 bulan atau 6 bulan, iklan mula tepu. Ada yang kata bila lead makin mahal2.

Oleh itu, macam-macam indicator kita boleh gunakan. Tiada salahnya.

Yang paling mudah adalah seperti berikut:

  • Drop in CTR %. Dari 10% jadi 2% (contoh)
  • Lead meningkat. Contoh CPC dari RM1 jadi RM8
  • Frequency naik jadi 5

3 indicator ini adalah over time. Maksudnya, kalau kita plot graf, X over Y. X itu adalah masa.

Tetapi, yang paling mudah di atas ini merujuk kepada sesuatu benda yang terjadi dan menghasilkan 3 perkara di atas. (Apabila X, jadi Y)

Macam mana kita nak tahu dengan lebih details iklan kita mula tepu?

Tapi sebelum itu, tepu ni apa? Ataupun, ads fatigue.

 Ad fatigue, as it’s commonly known, is when your audience has seen your ads multiple times and starts to ignore them. But more importantly, it could be the death of your paid social campaigns.

Why Bother?

Why bother ni macam Azwan Ali. Why bother. Kenapa kita perlu kisah tentang ads fatigue a.k.a. iklan tepu ni?

Iklan tepu ini tidak bermakna prospek dah bosan dengan iklan kita. Kita tak kisah pun kalau dia bosan. Personal level, saya tak ambil hirau pun.

Akan tetapi, impak iklan tepu ini akan memberi impak kepada kempenkita.

Impak yang bagaimana?

Secara asasnya, our cost measureable lead (sama ada comment, conversion, link click) menjadi semakin tinggi. Tinggi mana? Boleh jadi 50% sehingga 200% kalau kita tak sedar. Berikut adalah contoh dari salah satu campaign saya.

CTR Over Time

CTR adalah click through rate. Secara asasnya, jika berlaku sebarang click (gambar, headline, read more), ia dikira sebagai click.

Contohnya, jika anda nampak iklan McFlurry D24 seperti dibawah for the first time, mungkin anda akan click – kerana anda rasa ingin tahu dengan lebih lanjut.

 

Image result for mcflurry d24

 

Tetapi, jika anda nampak kali ke 3, adakah anda click? Anda mungkin click jika anda masih ragu2 nak dapatkan McFlurry ni atau tidak. Tetapi jika anda sudah mendapatkannya, tentu skali anda pon tak kan click dah.

So apa yang berlaku dekat sini, post engagement seperti click ini tidak lagi berlaku.

Over time, orang yang sama akan lihat iklan ada. Mungkin mereka click pada kali pertama. Mungkin tidak akan click lagi pada kali ke 2 atau 3 jika iklan McFlurry di tunjuk.

Jom saya eplain sikit tentang chart ni. Chart ini adalah CTR over Time. Di mana pada 26 March 2018, saya mula lancarkan iklan. Pada permulaan,  CTR % bermula daripada 8% dan mula menurun.

Cumulative Reach, Impression Over Time

Kalau kita tengok Liner trend line, memang trend menurun. Kenapa menurun? Kena kena tengok pula sebab lain dan jawapannya ada pada chart di bawah.

 

Chart ni menujukkan cumulative reach, impression over time.

Contohnya selepas kita set Adset, potential reach kita adalah 430k people dan kita run iklan.

So kalau ikut anggaran ni, possible reach kita sehari adalah dari 15k – 92k.

Untuk khatam audience ini, maksudnya iklan cumulative reach mestilah around 430k. Jika cumulative reach dah sampai 430k, dengan kata lain, semua possible audience kita telah lihat iklan kita.

Adakah semua 430k audience kita ini berminat dengan product kita? Let’s say kita ambil 10% daripada audience kita ini at one point, akan menjadi pelanggan kita.

430k * 10% = 43k. Dengan kata lain, jumlah bakal pelanggan kita adalah 43,000. Adekah kita akan acquire customer 43,000 ini dalam satu campaign? Tentunya tidak.

Tengok pula data CAC kita. Customer Acquisition Cost. Jika customer acquisition cost kita adalah RM50. Untuk mendapatkan 43,000 customer, kita perlu spend sebanyak 43,000 x RM50 = RM2.15 juta.

Related image

 

Banyak ke ads spend RM2.15 juta ni? Banyak kalau kita ni small entreprenuer.

So berbalik kepada point cumulative reach over time tadi, data tadi menujukkan yang ads atau iklan kita telah di hantar kepada semua audience kita. Dan bukan semua yang berminat dengan iklan kita itu. Kenapa macam tu? Ada beberapa faktor:

  1. Mesej yang disampaikan itu tidak menarik
  2. Ads copy tidak berjaya convert
  3. Pilihan gambar tidak tepat
  4. Targeting salah pun mungkin juga

So pelbagai faktor.

Apakah jika iklan kita over time, tidak mendapat sambutan, kita tetap nak teruskan juga? Apakah action item yang kita boleh buat?

Tindakan Untuk Iklan Tepu

Berikut adalah beberapa tindakan yang kita boleh lakukan:

  1. Tukar ads copy (body) @ copywriting
  2. Tukar headline
  3. Tukar image
  4. Tukar targetting

 

So dalam 4 tindakat di atas, saya dapat simpulkan adalah, buat je iklan yang baru. Hantar terus iklan jenis lain. Video ke, hardsell ke softsell ke. Itu je sebenarnya.

Targetting saya tak pernah tukar. Dah setahun lebih guna targetting yg sama. Apa yang saya tukar adalah buat iklan lain.

Secara asasnya, anda tak harus tunggu ads tu tepu. Kena ada ads bank atau bank iklan.

Buat je banyak banyak iklan. Jangan tunggu sampai habis idea, ads tepu baru nak buat iklan baru.

Approved belum tentu lagi kan? So buat je dulu

Practise Untuk Lancar Iklan

Apa yang berlaku, macam saya cakap di atas, ads bank, saya akan buat banyak iklan.

Selepas siap sahaja, saya akan buat ads dan tunggu approved. Selepas approve, selang beberapa hari, saya akan off iklan tu.

So saya dah tau, iklan ni boleh jalan.

Apabila saya perlukan dia, saya just activate je.

Saya tak perlu lagi tunggu nak review la apa la.

Jika berlaku juga review, selalunya cepat je nak approved sebab dah ada history approval sebelum ni. So kita tak bazir masa disini.

 

Kenapa Frequency Bukanlah Indicator Terbaik Untuk Menentukan Ads Fatigue?

Frequency adalah metric kepada impression. Berapa kali orang yang sama tengok pada iklan tersebut.

Ia adalah metrik yang pasif.

Metrik yang pasif tidak menunjukkan sebarang indicator apa-apa pun mengenai tindakan audience kita. Setuju?

Active metric macam click, engagement, adalah satu metrik yang lagi tepat sebab ia adalah audience related metric. Orang click, kita dapat data. Orang tak click, kita dapat data. Kalau setakat tunjuk je, it’s nothing.

Walaupun begitu, dengan delivery insight, kita semakin jelas akan data impression, reach ni.

Faktor paling utama yang saya akan tengok adalah First Time Impression Ratio.

Dengan kata lain, berapa ramai yang lihat iklan kita ni kali pertama. Kalau tengok data saya di atas, dari 45%, sekarang ni adalah 25%.

Maksudnya, hampir 75% sudah melihat iklan saya.

So does it make sense to prepare a new ads? Yes, you should. Patut prepare dah. 🙂

Kalau nak tengok ads delivery insight ni, boleh tengok dekats Ads Manager, Adset level macam gambar di bawah. Then tekan je Delivery Insight.

 

Delivery Insight ni ada banyak data2 useful, tapi itu untuk lain kali InsyAllah.

TLDR

  1. Perlu ada backup iklan yang sudah terbukti approve untuk kita lancarkan bila tiba masanya
  2. Perlu ada bank iklan untuk kita pick and choose. Depending on berapa budget sehari, makin besar, makin cepat lah dia akan khatamkan audience tu. So at least, dalam satu quarter (4 bulan), perlu ada 2-3 iklan yang boleh menghasilkan lead atau ROI
  3. Likely, untuk hasilkan 2-3 iklan yang dapat hasilkan positif ROI, anda mungkin kena test 5-10 iklan
  4. Boleh buat automated rule untuk off non-performing ads bila dah hampir masanya.
  5. Iklan tepu tidak bermakna ia tidak bagus sebab orang dah tengok banyak kali. Yang lebih tepatnya adalah iklan itu semakin costly kerana engagement makin berkurangan. Perbezaan yang nyata.

Setakah ini lah post saya kali ni. InsyAllah lain kali saya akan cerita pula pasal delivery insight ni dengan details.

Jangan lupa subscribe atau follow saya terus di Facebook.

Boleh komen atau tanya saya kalau ada yang tak faham.

Assalamualikum. Bye!

 

 

 

(Visited 276 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *