Ini ilmu baru yang saya dapat dari Google Ads Specialist semalam. So saya nak share terus cara nak buat. Simple je benda ni.

 

#Step 1 : Include Audience

On Campaign level, klik pada Audience

 

#Step 2 : Add Audience

#Step 3 : Edit Audience

Select observation.  Pastu select “How they have interacted with your business”

Tick All Users, All Visitors (AdWords). Click Save

 

#Step 4 : Increase Bid

 

Click pada Bid Adjustment. Kita akan increase bid ni kepada 40%

Siap. Itu je.

 

Apa Yang Kita Cuba Capai?

Contoh kita prospek bernama Siti nak beli baju kurung untuk hari raya untuk anak perempuan beliau.

 

Related image

Pic : Credit to Minaz

Siti pon search “baju kurung kanak-kanak”

Kebetulan pula kita ada pasal GoogleAds dan Siti tertarik lalu click Ads kita. Banyak lagi Ads lain dan mungkin

Mungkin pada masa ini, Siti baru nak survey-survey. Tak serious lagi.

Tiba sebulan nak Raya, siti serious nak cari baju.

Dia pon search lagi sekali “baju kurung kanak-kanak”

Oleh kerana kita dah buat setting di atas, dan kita increase bid sebanyak 40% untuk prospek yang macam Siti yang sebelum ini sudah lawati web kita, Ads kita berkemungkinan akan berada pada first rank (ada banyak faktor rank ni tapi simplify jela dekat sini)

Siti pon teringat, eh.. dulu pernah masuk web ni. Then dia click lagi then cari baju kurung yang dia nak tu.

Rumusannya, our previous web visitor ni, kita akan increase bid Ads untuk tunjuk dekat depa. Depa pun sudah lawati, dah kenal kita. So make sense untuk spend lebih kepada web visitor kita ni.

Itulah.

Sekian 🙂

 

 

(Visited 185 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. zam August 14, 2018 at 7:51 pm

    Remarketing mcm retargetting.

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *