Permission Marketing #101

Mengikut Seth Godin dalam buku Permission Marketing beliau, setiap marketing effort itu akan menjadi lebih bagus jika di tambah element permission marketing.
 
Seperti kita sedia maklum, ktia semua ni kekurangan masa.
 
Or at least itu yang kita rasa. Although kita ada banyak, tapi bila nak buat kerja, rasa macam tak cukup.
 
So apa yang berlaku?
 
Apa yang berlaku adalah span attention kita semakin pendek. Kalau usha Facebook pun, mungkin 5 minit on off on off.
 
Kalau baca artikel apa2 pon, scroll2, skim then skip.
 
Gabungan antara masa dan perhatian ni sangat unique pada masa skrg ni.
 
Dimana.. pengguna wiling to pay more to save time dan marketer wiling to pay bundles to get attention.
 
Betul kan?
 
Kita kalau boleh nak suruh prospek baca.
 
Tapi prospek pulak takda masa.
 
Familiar? Yes.
 
(Senyum lah dikau sebab ini memang betul kan? Hehe. Kita kalau buat ads orang tak engage, berfikir siang malam beb. kenapa orng tak engage – headline ke.. gambar ke.. image ke..)
 
 
Permission Marketing menggalakkan pengguna unuk engage in long-term, interactive (2 hala) yang manda pengguna tersebut akan mendapat benefit dalam jagka masa yang panjang.
 
Permission marketting adalah marketing yang bersifatkan personal, relevant dan tertunggu2 untuk diberikan material
.
.
“Permission marketing is anticipated, personal, relevant” – Seth Godin
.
.
Anticipated = people look forward to hearing from you
Personal = the messages are directly related to the individual
Relevant = the marketing is about something the prospect is interested in
 
Jelas setaka ini?
 
So macam mana kita nak apply permission marketing ni?
.
.
.
.
 
P/S : Adakah anda sedar yang anda pon sebenarnya secara tak langsung dah termasuk dalam permission marketing oleh saya apabila anda menunggu post-post begini? Kalau anda sedar, then you know what to do.
(Visited 69 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *