Okay hari ni kita sambung yang semalam.
 
Dating with customer ni bukanlah dating mengorat.
 
Dating disini bermaksud kita berikan sesuatu kepada customer (prospek) yang ia menarik perhatian mereka untuk dia dating bersama kita.
 
Maksud disini adalah on the first impression apa2 yang kita bagi dekat dio seperti info ke.. nota ke.. mestilah menarik utk dia bersama-sama dengan kita, engaged dengan kita dsb. Something useful for them.
 
Benda ni berlaku di mana-mana.
 
Terutama FB. Orang2 yang anda Set See First ni, sebab anda rasa anda perlu tahu info yang mereka akan bagi dekat anda.
 
Sebab ia useful.
 
So anda follow rapat. “Dating” la kan.
 
Jika kita tidak berikan benefit atau something useful untuk audience yang telah spend masa dan tenaga untuk baca tentang ads campaign anda, lama kelamaan, benda ni dari 0 trust kepada -ve trust.
 
So nak convert susah.
 
Apa 5 langkah ni?
 
 
#1
 
Berikan incentive atau sesuatu yang berguna seperti info ke.. entertainment ke.. apa2 yang anda rasa beneficial to them.
 
Nak jual mop lantai.
 
Mungkin boleh cerita dulu langkah mudah nak guna mop lantai tanpa membazir air.
 
Apa-apa yang anda rasa boleh menarik minat prospek anda.
 
Benda ni haruslah jelas dan nyata.
 
Jangan terus upsell pulak.
 
Sebab kita nak dapatkan permission dia untuk kita teruskan hantar info-info begini.
 
SO the first hook is important.
 
#2
 
Dengan menggunakan perhatian yang telah diberi kepada kita, kita akan ajar prospek kita secara berperingkat – cakap mengenai benfit products ke.. service ke..
 
Mungkin boleh cakap apa servis2 lain yang ada di market ni..
 
Oleh kerana prospek dah bersetuju dah.. dia berminat nak tahu dengan lebih lanjut. dia akan baca habis lah apa yang kita nak bagi tahu ni.
 
Orang yang berminat dengan certain produk mempunya certain masalah. Kalau produk kita ni jatuh tahap serba boleh pintar soleh, itu tanggunjawab kita untuk explain dengan lebih lanjut kepada prospek tu tentang apa yang dia minat.
 
Jual mop – cakap pasal mop, cleanliness, cara basuh, cara simpan.
 
Jangan cakap pasal sidai baju.
 
Itu tidak relevant
 
#3
 
Reinforce the incentive.
 
Prospek juga pada satu masa dan ketika, akan bosan dengan kita.
 
Sama juga kita kalau pergi makan tempat yang sama beberapa kali, nak juga rasa tempat lain.
 
Tapi kalau restoran tu introduce menu baru dan kita rasa menarik, kita pergi lagi.
 
Sebab tu lah Pizza Hut contohnya, asik buat keluar menu baru.
 
Dari segi produk pula macam mana?
 
Anda tahu produk anda bagaimana. Anda tahu prospek anda.
 
So kalau buat post tu, buat kelainan. Cakap mengenai different things macam benefit yang #2 atau #3 yang boleh reinforce the potential to buy in the future.
 
#4
 
Berikan banyak lagi incentive.
 
Untuk kita prospek motivate supaya beri lebih info kepada kita.
 
Mana tahu, apa yang dia share tu membolehkan kita offer product yang berbeza di masa lain?
 
Satu je ultimate goal dekat sini.
 
Utk dapatkan small yeses.
 
Then daripada satu produk, kepada satu produk. Sebab kita dah dapat trust. Dan trust itu kita dapatkan.
 
Kita dapatkan trust tu melalui kebenaran yang kita perolehi semasa mula-mula kita engage.
 
#5
 
Final step adalah untuk leverage permission into profitable situation for both of you.
 
Pada masa ni.. kita akan bantu mereka untuk dapatkan produk atau apa2 yg mereka mahu selesaikan atau penuhi kehendak.
 
So both of us dapat benefit.
 
Pada masa ni.. prospek yang tiada masa telah pun bagi masa kepada kita dan sanggup dengar kita consult.
 
 
Itu sahaja untuk kali ini.
 
Terpanjang pulak taip.
 
Hopefully anda belajar cara nak dating dengan customer.
 
Saya pon anggap ini revision saya sendiri.
 
Terima kasih!
 
P/S : Boleh #SHARE takde masalah. Ilmu tak salah nak share kan? 🙂
(Visited 106 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *