Ada 2 cara untuk register user dari front end dan back end.

Kalini ni saya akan tunjuk cara-cara nak register user.

Front-end ni biasanya pelanggan kita yang buat sendiri. Back-end pula kita yang tolong register on their behalf.

FRONT-END USER REGISTRATION

#1 Pergi ke My-Account page. Selalunya http://domain.com/my-account

domain.com tu ganti dengan domain anda lah.

 

Dekat sini, saya berikan pengguna option untuk terus menggunakan akaun social media untuk register. Mengikut kajian, peningkatan user registration berlaku jika ada social login form begini.

Social login ni tidak datang by default. Anda perlu install terlebih dahulu.

 

#2 Klik “REGISTER”

Isikan email address dan password dan click register.

Sebelum itu, pelanggan harus melengkapkan CAPTCHA Challenge “I’m not a robot”. Ini untuk mengelakkan sebarang spam dari anasar-anasir luar.

Untuk plugin captcha ni, saya menggunakan plugin No CAPTCHA reCAPTCHA to WooCommerce

 

#3 Jika tiada masalah, rekod akaun pelanggan anda telah berjaya dicipta di dalam WooCommerce.

 

#4 Login ke My-Account dan lengkapkan shipping & billing address. Semasa mereka membuat pesanan, alamat ini akan digunakan untuk menghantar pasanan tersebut.

Selesai setakat ini.

 

BACK-END USER REGISTRATION

#1 Click user dan click add new

#2 Isikan segala details – username, email dan sebagainya. Username tu boleh je buat guna alamat email tanpa @domain.com.

Send user notification pula kalau nak inform pelanggan tu yang kita dah create account untuk mereka. Slalunya saya untick je.

Then click Add New User.

 

#3 Cari user yang baru kita register tadi dekat All User. Tekan Edit untuk isi detail-details lain seperti alamat, no telephone dan sebagainya.

 

Yup. Siap. Mudah je nak register user ni.

Sekarang ni apa yang saya buat adalah saya akan minta mereka untuk pergi ke website dan register di sana. Isi sekali address semua.

Next saya akan explain pula cara nak key in order dekat WooCommerce. Nantikan!

Jangan lupa follow saya di Facebook! KLIK SINI 🙂

(Visited 187 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *