Salah satu keputusan yang agak drastik yang saya buat hari ni.
 
Pn. Ain contact bertanyakan tentang baby food processor semalam.
 
Baby Pn Ain masih beumur 3 bulan tapi nak prepare awal.
So nak beli siap-siap.
 
Selepas consult, Pn Ain bersetuju nak beli set combo.
 
“Set combo boleh bayar guna credit card?”
 
Saya cakap boleh. Warna yg Pn. Ain nak ni kehabisan stok.
Tanya Pn Ain. Boleh tunggu ke?
 
“Boleh. Anak makan lambat lagi”
 
Saya senyum.
 
Bersambung. KLIK bawah.
 
 
Terus pergi ke website, buat beberapa perubahan. Kali ini saya nak cuba untuk buat deposit payment melalui website.
 
Pelanggan juga boleh guna website untuk buat installment plan. Akan ada reminder nanti setiap 30 hari.
Selepas hampir 2 jam deploy and testing. Saya minta Pn. Ain process order di website.
Saya minta Pn. Ain buat pembayaran deposit di website.
 
Pn Ain bersetuju.
 
Tak sampai 5 minit, dah siap depo.
 
Saya dapat email. Gembira!
 
 
Saya curios. Sebab Pn Ain ni macam agak mudah utk berurusan di atas talian dengan jumlah pembayaran yg agak besar.
 
“Pn Ain, macam mana dengan proses tadi? Senang ke.. mudah ke.. ada apa2 improvement yang saya boleh buat? Mungkin first bayar deposit online”
 
Pn Ain jawab, “Senang. Sama macam website lain. First time buat pre-order payment online”
 
 
Saya tanya. “Pn Ain slalu ke online shopping dekat Lazada, Shopee/FashionVallet?”
 
Dia jawab..
 
“Slalo sgt on9 dpt skg cybersale myb bebehouz pon boleh join cybersale ade disc”
 
 
Banyak info saya dapat hari ni.
 
1. Kalau kita minta dan guide pelanggan apa yang kita nak dia buat, insyAllah, kalau dia faham, dia buat aje.
 
Saya dah guide dia through out the process.
 
2. Awareness dah cukup tinggi sampaikan saya tak perlu convince pun tentang produk. Hanya bercakap pasal status stok
3. Behavior pelanggan yang sudah biasa membuat pembelian di online mungkin memudahkan kerja eCommerce.
Saya tengah prepare funnel. Masih dalam testing. Mungkin gagal atau tidak.
4. Pixel failed to track Purchase value. Nak kena troubleshoot further.
(Visited 48 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *