.
.
Ini selalu terjadi dekat kita-kita yang mula baru nak menapak.
 
Saya pun pernah ada perasaan tu.
 
 
Semalam di beri sedikit ruang untuk bantu rakan-rakan check copywriting.
 
Yang menarik perhatian adalah bila saya tengok satu copywriting ini dan juga page beliau, terus dapat feel yg ini bukan masalah copywriting.
 
Masalah ni lagi besar dari copywriting iaitu perjalanan business.
 
Then bila teruskan conversation, memang betul – masalah tak cukup staff, sales kurang memberangsangkan, takut untuk grow dan macam-macam lagi.
 
Ada satu dress best seller ni yang sudah terjual lebih dari 1000 unit sejak di pasarkan – tapi masih tidak dapat nak dipecutkan lagi.
 
Saya tengok dress tu memang cantik. Padan la dengan jumlah unit sales terjual setakat ini.
 
Antara salah satu kerisauan adalah kerana ramai pesaing dan fokus kepada sub-niche.
 
Fokus kepada sub-niche itu sangat tepat supaya kita betul2 berjaya dalam menangani specific masalah.
 
Tentang takut kepada pesaing ni seperate issue.
 
Kalau kita masih kecil, masih lagi flexible, kita ada AGILITY.
 
KEPANTASAN.
 
Kepantasan dalam membuat keputusan, execution, audit. Kita boleh buat dengan cepat tanpa birokrasi.
 
 
Imagine kalau syarikat besar. Kalau dia decide nak buat marketing plan, berapa lama dia ambil masa untuk decide what’s going forward? Lama.
 
Kalau kita.. nak decide marketing plan? Mungkin ambil masa juga tapi tak akan selama syarikat besar.
 
Kita yang kecil ni.. terutamanya saya.. kita ada satu kebolehan yang tidak ada pada syarikat besar.
 
Kebolehan untuk membuat keputusan dengan cepat.
 
Tak jadi? Scrap. Test.
 
Jalan? Scale. Test.
 
 
Tak perlu takut dengan pesaing.
 
Slalunya kita takut dengan pesaing ni ada beberapa sebab.
 
#1 Kita tak tahu apa kelebihan yang kita ada
 
#2 Kita tak tahu apa kelebihan pesaing
 
#3 Kita tak tahu apa yang kita boleh improve dari segi pesaing
 
#4 Kita tak ada matlamat jelas on how to beat them on the fair game
 
 
Kalau kita ada 4 kriteria ni, sampai bila2 kita akan takut.
 
So apa yang kita boleh buat atau at least apa yang saya sudah buat.
 
#1. Saya reflect semula apa yang saya bagus – IT skills, hustling, eCommerce
 
#2 Saya kaji apa pesaing saya buat
 
#3 Saya kaji apa pesaing tak buat – supaya saya boleh buat
 
#4 Dah tau benda2 ni, saya rangkakan satu PLAN OF ACTION. Dan saya execute.
 
 
Abe jangan takut. Akak jangan takut. Kita semua jangan takut.
 
Kita kaji apa bagus, apa kurang. Dan kita fokus kepada our STRENGTH.
 
Sebab itu impak yang lebih besar.
 
Kita tak nak berselindung atau sekat our own growth sebab mindset kita.
 
Rugi.
 
We deserve the success we are dreaming of. But, it is not overnight success. Bukan tekan BOOST POST terus dapat juta.
 
We have right but we have to claim it on our own way.
 
PERCAYA PADA DIRI ANDA.
 
YOU DESERVE IT.
(Visited 52 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *