Macam Mana Untuk Reach Lebih Ramai Orang?

SOALAN
 
Soalannya mcmane sy nk reach lebih byk org? Adakah perlu tambah kos per day @ perlu tambah hari @ perlu tambah kedua2nya (hari & kos per day).
 
JAWAPAN & PENDAPAT SAYA
 
Soalan : Soalannya mcmane sy nk reach lebih byk org?
 
JAWAPAN
 
Reach ada 2 jenis.
 
1. Paid Reach
 
Mungkin yg cikpun/tuan maksudkan adalah disini. Paid reach berkadar terus dengan ads budget.
 
Contoh kalau Facebook estimate RM10 dapat reach 1000-2000 orang, in reality, mungkin reach yg sebenar adalam RM10 untuk 1500 sehari.
 
Kalau cikpuan/tuan nak reach lagi ramai orang, contohnya, naikkan budget RM20 untuk 3000 reach sehari.
 
Namun harus igt disini, bergantung kepada objektif.
 
Naikkan budget tak semestinya jadikan cost ads tu (contohnya PPE) lagi murah.
 
2. Organic Reach
 
Untuk dapatkan reach, content itu mestilah menjentik kemahuan pembaca untuk share. Apabila share, organic reach meningkat.
 
Makin ramai share, makin tinggi organic reach.
 
Kadang2, organic share lagi tinggi pada paid reach.
 
Ini kalau content tu betul2 bagus.
 
Soalan:
Adakah perlu tambah kos per day @ perlu tambah hari @ perlu tambah kedua2nya (hari & kos per day).
 
JAWAPAN
 
2-2 tu betul. Nak cepat xnak cepat je jawapan dia.
 
Contoh nak reach 100,000 orang.
 
Option 1:
 
Bayar RM10 untuk 1000 reach. Makan masa 100 hari. 10 hari x 1000 reach / hari = 100,000 reach.
 
Option 2:
 
Bayar RM50, untuk reach 5000. Makan masa 20 hari. 20 hari x 5000 reach/hari = 1000,000 reach.
 
Sanggup ke tunggu 100k reach selama 1000 hari dengan bayar RM10?
 
Masa kita tak boleh beli. tak boleh bayar fb ads.
 
Kalau confident ads tu perform and nak reach further, increase budget.
 
Sekian jawapan dari saya hehe.
 
Harap2 bermanfaat.
(Visited 99 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *