Google Ads : Tingkatkan Bid Iklan Kepada Web Visitor

Ini ilmu baru yang saya dapat dari Google Ads Specialist semalam. So saya nak share terus cara nak buat. Simple je benda ni.   #Step 1 : Include Audience On Campaign level, klik pada Audience   #Step 2 : Add Audience #Step 3 : Edit Audience Select observation.  Pastu select “How they have interacted with your business” Tick All Users, All Visitors (AdWords). Click Save…

Read More

NEO #001 – Ecommerce Campaign Setup

Blog post untuk ecom ni saya nak buat macam journal. So saya nak cerita apa saya buat, apa saya belajar. So mungkin tak ada lesson learn atau apa. Cuma saya nak rekod apa saya buat, supaya kalau satu hari nanti saya berjaya, saya boleh replay semula kesilapan saya. Mungkin rakan-rakan yg lain pun dapat belajar Goals Untuk drive traffic kepada ecom website – ada dua…

Read More

Facebook Delivery Insight – Petanda Iklan Tepu (Ads Fatigue)

Kembali bersua kita di dalam blog ini. Kali ni saya nak explain mengenai iklan tepu atau iklan mual ataupun iklan apa lagi? Macam-macam lah. So ada orang kata bila takde lead. Ada orang kata bila frequency dah naik. Ada orang kita bila dah 3 bulan atau 6 bulan, iklan mula tepu. Ada yang kata bila lead makin mahal2. Oleh itu, macam-macam indicator kita boleh gunakan….

Read More

Facebook Ads – 3 Asas Targeting Untuk Buat Iklan

Lama dah tak menulis blog ni. Kena cari mambang blog untuk kasi semangat balik. Okay back to business. Seperti kita sedia maklum, targeting di Facebook ni yang basic nya ada 3 jenis [1] Interest [2] Behavior [3] Demographic Dan pada suatu ketika, setelah FB introduce Inclusion OR Exclusion, benda ni dia panggil Flex Targeting. Kenapa? Sebab kita boleh include or exclude based on attributes. INTEREST…

Read More

Remote Sales Team – Asas

Okay remote sales team, secara definisinya, kita tahu la kan. Sales team yg takde office, kerja dekat mana2, asal ada phone, ada internet, available, dan juga boleh buat kerja yakni kerja sales. Fasa saya sekarang ni masih baru, dan juga masih mentah. Perkongsian ini mainly untuk rakan-rakan yg mungkin berminat nak buat remote sales team juga. Saya cuba permudahkan dulu dari segi main points. The…

Read More

Closing : 80/20 Rule

Mostly ramai yang dah tahu, apakah 80/20 rule. Kalau anda tak pernah dengar, atau tak berapa jelas, boleh rujuk kepada blog post ini. Contohya, 80% masa yang kita gunakan di dalam satu hari, mungkin membawa kepada 20% sahaja output harian kita. Sedangkan, 20% masa yang kita gunakan itu dapat menghasilkan 80% output.   So sama juga semasa closing – rules 80/20 masih boleh digunakan. Macam…

Read More

Case Study FB Ads : Kesan Dari “Wild” Facebook Algorithm

Sebenarnya saya patut share pasal WordPress/Woo tapi terdetik di hati, apa jadi dengan aku punya iklan ye tempoh hari? So I think ramai yang terkesan bila Facebook buat sudden change dengan Newsfeed. As usual, saya pon tidak terkecuali. Saya first perasan masa rakan-rakan Facebook yang saya hormati, Aziz MK share di wall beliau. Raja Kamil Dan juga lead saya sendiri agak rendah pada minggu pertama…

Read More

Cara Mudah Untuk Pantau Prestasi Iklan Facebook

Dengan kata lain, cara mudah untuk monitor facebook ads performance. Di dalam post sebelum ini, ada saya sentuh pasal metrik-metrik penting Facebook ads. Ini bergantung kepada jenis campaign yang kita buat. Boleh baca di sini. Kali ini saya nak share care mudah untuk pantau iklan Facebook menggunakan Facebook Ads Manager mobile app. Boleh dapatkan di Google Store or Apple App Store Ada dua step yang…

Read More

Cara Untuk Pastikan Pixel Facebook Berfungsi

Post sebelum ini saya bercerita mengenai konsep retargeting menggunakan Pixel. Anda boleh merangka kempen pemasaran anda dan target semula web visitor anda yang terdahulu sehingga 365 hari sebelumnya. Boleh rujuk post ini. Kali ini saya nak tunjuk cara nak pastikan Pixel berfungsi dengan mudah (setelah anda masukkan code Pixel tracking di website anda) #1 Install Pixel Helper – untuk Chrome sahaja. Boleh download disini.  …

Read More

Retargeting Menggunakan Facebook Pixel

Sebelum saya explain lebih lanjut kepada anda apakah Facebook Pixel dan macam mana kita nak gunakan pixel untuk membuat retargetting FB Ads campaign kita, mari kita fahami dulu – apakah Facebook Pixel? Definisi Facebook pixel adalah: The Facebook pixel is an analytics tool that helps you measure the effectiveness of your advertising. You can use the Facebook pixel to understand the actions people are taking…

Read More