Facebook Ads : Pemantauan Iklan Menggunakan Ads Manager

Kali ini saya nak share cara pemantauan iklan atau monitoring menggunakan ads manager yang saya selalu guna. Dulu pernah post, tapi kali ni saya update sikit dan saya rasa lebih selesa. Kalau post yang terdahulu, boleh baca dekat sini. Monitoring ni saya akan buat everyday untuk tengok how far we’re doing in term of ads spent. Nak tengok every few days pon boleh je, as…

Read More

Allowable Acquisition Cost (AAC) : Kos Maksima Untuk Mendapatkan Pelanggan

Di dalam perniagaan, ada banyak KPI yang boleh di terima pakai untuk menentukan kesihatan sesuatu business seperti profit, profit margin, overhead, purchasing power, ROI, etc Most of the business owner, at the end of the day, apa yang dia pentingkan adalah ROI. Anda pon akan setuju kan. If you dapat ROI positive, adakah anda akan ubah sesuatu? Ya. Anda patut ubah sesuatu untuk pastikan ROI…

Read More

Google Ads : Tingkatkan Bid Iklan Kepada Web Visitor

Ini ilmu baru yang saya dapat dari Google Ads Specialist semalam. So saya nak share terus cara nak buat. Simple je benda ni.   #Step 1 : Include Audience On Campaign level, klik pada Audience   #Step 2 : Add Audience #Step 3 : Edit Audience Select observation.  Pastu select “How they have interacted with your business” Tick All Users, All Visitors (AdWords). Click Save…

Read More

NEO #001 – Ecommerce Campaign Setup

Blog post untuk ecom ni saya nak buat macam journal. So saya nak cerita apa saya buat, apa saya belajar. So mungkin tak ada lesson learn atau apa. Cuma saya nak rekod apa saya buat, supaya kalau satu hari nanti saya berjaya, saya boleh replay semula kesilapan saya. Mungkin rakan-rakan yg lain pun dapat belajar Goals Untuk drive traffic kepada ecom website – ada dua…

Read More

Facebook Delivery Insight – Petanda Iklan Tepu (Ads Fatigue)

Kembali bersua kita di dalam blog ini. Kali ni saya nak explain mengenai iklan tepu atau iklan mual ataupun iklan apa lagi? Macam-macam lah. So ada orang kata bila takde lead. Ada orang kata bila frequency dah naik. Ada orang kita bila dah 3 bulan atau 6 bulan, iklan mula tepu. Ada yang kata bila lead makin mahal2. Oleh itu, macam-macam indicator kita boleh gunakan….

Read More

Facebook Ads – 3 Asas Targeting Untuk Buat Iklan

Lama dah tak menulis blog ni. Kena cari mambang blog untuk kasi semangat balik. Okay back to business. Seperti kita sedia maklum, targeting di Facebook ni yang basic nya ada 3 jenis [1] Interest [2] Behavior [3] Demographic Dan pada suatu ketika, setelah FB introduce Inclusion OR Exclusion, benda ni dia panggil Flex Targeting. Kenapa? Sebab kita boleh include or exclude based on attributes. INTEREST…

Read More

Remote Sales Team – Asas

Okay remote sales team, secara definisinya, kita tahu la kan. Sales team yg takde office, kerja dekat mana2, asal ada phone, ada internet, available, dan juga boleh buat kerja yakni kerja sales. Fasa saya sekarang ni masih baru, dan juga masih mentah. Perkongsian ini mainly untuk rakan-rakan yg mungkin berminat nak buat remote sales team juga. Saya cuba permudahkan dulu dari segi main points. The…

Read More

Closing : 80/20 Rule

Mostly ramai yang dah tahu, apakah 80/20 rule. Kalau anda tak pernah dengar, atau tak berapa jelas, boleh rujuk kepada blog post ini. Contohya, 80% masa yang kita gunakan di dalam satu hari, mungkin membawa kepada 20% sahaja output harian kita. Sedangkan, 20% masa yang kita gunakan itu dapat menghasilkan 80% output.   So sama juga semasa closing – rules 80/20 masih boleh digunakan. Macam…

Read More

Case Study FB Ads : Kesan Dari “Wild” Facebook Algorithm

Sebenarnya saya patut share pasal WordPress/Woo tapi terdetik di hati, apa jadi dengan aku punya iklan ye tempoh hari? So I think ramai yang terkesan bila Facebook buat sudden change dengan Newsfeed. As usual, saya pon tidak terkecuali. Saya first perasan masa rakan-rakan Facebook yang saya hormati, Aziz MK share di wall beliau. Raja Kamil Dan juga lead saya sendiri agak rendah pada minggu pertama…

Read More

Cara Mudah Untuk Pantau Prestasi Iklan Facebook

Dengan kata lain, cara mudah untuk monitor facebook ads performance. Di dalam post sebelum ini, ada saya sentuh pasal metrik-metrik penting Facebook ads. Ini bergantung kepada jenis campaign yang kita buat. Boleh baca di sini. Kali ini saya nak share care mudah untuk pantau iklan Facebook menggunakan Facebook Ads Manager mobile app. Boleh dapatkan di Google Store or Apple App Store Ada dua step yang…

Read More